Семейство Адамс пасти да яде!

Тези, които ме познават, добре знаят, че нещо не ми е баш наред. Еми, няма как да  е при положение, че цялото ми семейство не почита никакви рамки, норми и нормалности. То е една пъстра палитра от колоритни личности и неповторими характери, които в комбинация един с друг образуват нещо неописуемо. Семейството ми е голямо, щуро и весело. То е странно, чудновато и леко смахнато. Впечатлява с добро настроение, семеен дух и обич, царуваща над него. Семейството ми всъщност не е едно. Разводът му изигра лоша шега и го раздели на две половинки, които обаче завинаги ще останат част от мен. Семейството ми е цветно, красиво, усмихнато и знае как да се забавлява. Семейството ми е най-уютното място, на което съм попадала.

DSC09972.JPG

 

Преживяме на столичанска почва. Простираме се от Бояна, през Красно село,  та чак до Дружба и Младост 4. Първата половина от родата населява квартала на богатите, сиреч Бояна. За непросветлените – това е място, което се докосва до прегръдката на планината и гледа отвисоко столицата. Уви, ние се намираме в бедната част, но все пак имаме голяма къща с още по-голям двор.

На първия етаж разполагаме с градинар, който за съжаление не оправя нашата градина, а 21-годишното си либе, което е най-добра приятелка с дъщеря му. На втория етаж живеят моята изключително забавна баба, скандалната ми леля и братовчедите ми. Редом с тях са и питбулът Айра и хамстерът Бенджи, който е момиче. На третия пък сме ние – моя милост, mi madre, сестра ми, брат ми и пастрокът ми.

В следствие многочленността на семейството, поводите за веселба също са многобройни. Кажи речи всяка седмица някой има я рожден ден, я имен ден, я се празнува някой семеен християнски празник. Но веселбите се различават от типичните семейни сбирки. Обикновено градусът на настороение е крайно висок, трапезата повече от богата, а смехът в очите – ужасно искрен. „Седи мирно и пущи сръбете“ е нашият девиз, а танците и песните- неизменнта част от всеки наш празник.

P1040332

 

Дами и господа, на вашето внимание – ще се опитам да презентирам всеки член на своето семейство. Ще започна с най-възрастния, а именно гореспоменатата вече баба. Наричаме я баба Гуга, понеже идващото от трънския край име Гюргена е прекалено екзотично и сложно за произношение. Тя е най-щурата и луда баба, която можеш да имаш. Уж не чува, поради което слуша „Малката булка“ увеличена до краен предел, но когато кажеш нещо пикантно успява да чуе и дори от двора. Шегите са неразривна част от нея, а нелепите изцепки – нещо, без което не може. От нея съм получила ценни съвети като „Внимавай, бабе, оно момчетията ич не обичат да тургат шушляци!“ (превод за неразбралите: презервативи).

Продължаваме с леля ми Нина, която е най-бесният фен на сръбската музика. Миле Китич, Цеца Величкович и Лепа Брена за нея са божества, а индийските танци в комбинация със сръбските ритми – най-добрият тандем. Монк е нейно бледо копие по отношение на педантичност и подреденост, които тя умело съчетава със слушане на сръбски изпълнители. Чуеш ли „Бела циганка“ увеличена на маХ значи се прави основно почистване. Леля ми е купонджийка. Вечно усмихната и готова за парти. Когато правим домашни купони с приятелите ми, тя винаги идва да удари един танц. Тя е безкрайно непринудена, лошо искрена и много позитивна. Тя е искреност, усмивка и добрина. Тя е втората ми майка.

IMG_4044

Братовчедите ми нямат нищо общо с мен. Те си живеят в някакъв си техен свят, който не почита правила, ред и морал. Братчедката е на 17, а изглежда по-голяма от мен. Красавица е. И момчетата го забелязват. Братчедът пък не се интересува от нищо и никого. Ученето и работата са тема табу за битието му, а казиното и нелегалните дейности – порочна страст. Все се озовава в районното или се оказва ощетен от поредните съмнителни псевдо другарчета, които са го ограбили или прецакали нелепо.

Пастрокът ми е една от най-особените личности, които може да познаваш. Има еврейска жилка, която личи във всяко простичко действие. Интелигентен, забавен и интересен – може да те разплаче от смях или потресе със сарказъм. Неговата страст – книгите, водката и доброто настроение са неразделните му другари.

Майка ми пък е свръхжена. Батман, Спиндерман и Йехова пасти да ядят. След 3 деца и един развод изглежда по-добре от половината ми връстнички, тежи 48 килограма и половината ми приятели от мъжки пол искат да…им бъде майка. Работи в Районния съд като главен счетоводител на пълен работен ден, в свободното си време осчетоводява 10-ина фирмички и междувременно учи за второ висше. Но наистина учи. И има само 6-ици. Всеки божи ден ни дарява с не една,  а поне 3 гозби представителки на 3 национални кухни. Постоянно ни изненадва и глези с малки подаръчета и ударна доза любов. От онази най-силната, най-топлата, най-истинска.

P1040306.JPG

Брат ми. Ох, този мой брат! Определено най-колоритната личност сред нас. Студент по право денем, пийняк от класа нощем. Рибар по душа. Колкото сестра му не млъква, той е толкова тих, спокоен, уравновесен и без напрежение. Адски потаен и мистериозен – никога не можеш да разбереш какво му се върти в главицата. Понякога го подценяват понеже не се изтъква. Нашите все го карат пример от кака си да взима- каква заблуда! А той всъщност е толкова умен, интелигентен и талантлив, колкото аз само мога да мечтая. Все ми повтаря, че съм дебела и противна и никога не ми дава да го целувам или докосвам. Нарича ме Ивале или Дебелайна. Дразни ме до лудост, а след това винаги изпълнява прищявките ми. Той е моят личен шофьор, моят спътник, моята най-дълбока любов. Комуникираме странно – рядко си говорим, но винаги сме заедно. Не си споделяме, но винаги знаем всичко един за друг. Споделяме заедно пътешествия, ски пътувания, ракия, сръбско, разводи, дебилизъм и обич. Каквато само един брат и сестра могат да притежават.

DSC01309.JPG

Сестра ми пък е най-прекрасното дете на света. Тя е моето малко копие. Въпреки, че сме от различно семе си приличаме безумно много. Тя е по-умна от другите деца, по-талантлива, по-щура, по-различна. Изключително забавна е и може да разсмее абсолютно всеки. Пее в хор, танцува еврейски танци, играе в актьорска школа и посещава кръжок по шах. Има си гадже, което й подарява сума ти подаръци, но Марсел от втори клас не спира да я сваля. Тя обаче се прави на недостъпна и само му намига.

Не споменах, че с нас живее и Чона. Красивата ни котка, която препикава глави и вечеря с нас на масата. Има рожден ден, който празнуваме с торта и подаръци, защото тя е част от нас, част от семействоТО. Това семейство, чийто лозунг е „обичай ближния“, а скандалните и нелепи ситуации – най-обичайното, което може да ни се случи.

Digital Camera
ˆ

Да отскочим и до другия полюс. Семейство Пиралкови, които не отстъпват ни най-малко на вече споменатите персони. Баща ми е баща с главно Б. Той диша, говори и живее само за децата си. Жертва себе си заради нас. Той е най-грижовният, всеотдаен и любящ татко, който може да бъде създаден. За разлика от повечето бащи, които утвърждават теорията на холандския социолог Хофстеде за мъжкото и женското начало, които се позовават съответно на разума и емоцията, тати е повече от емоционален. Повече от кавалер, повече от мъж. Има си собствен бизнес за метални и алуминиеви врати, решетки, парапети и огради, така че ако някой е заинтигуван или има нужда от нова врата на изгодна цена, нека ми пише на лично 😉

Баща ми е свръхсоциален и познава всеки навсякъде. Не млъква и вечно вади истории от торбата със спомени. Не знам на кой съм се метнала наистина. Мрази дебели жени, евреи, чернокожи и гейове. Не може да живее без ракийката. Вечно ме бъзика за големината на задните ми части. А когато се разделих с първото си гадже ми даде най-ценния бащински съвет,а именно: „Мъжете не харесват дебели жени!“. Тати ме е научил да карам ски, не само зимни, но и водни. Тати е моят ГЕРОЙ 🙂

DSC01343.JPG

Разбира се, баща ми има сестра, която има две деца и те от своя страна също свои деца. Та родата отново е многобройна. Леля номер две е най-смахнатият човек на света. Медицинска сестра е. Грижи се за всеки и всичко, та покрай това забравя да се погрижи за себе си. Дава цялата си енергия за другите и никога за себе си. Страшно грижовна е и по своему чаровна. Като говори вика, но пък има най-сладкият смях. Винаги ми подарява чорапи и гащи и съм спокойна, че винаги имам резервни чорапи.

Кака номер 1 е юрист по професия, перфектна майка по призвание и пътешественик по душа. В момента даже е в Токио. Много е притеснителна, но пък е страшно интелигентна, голяма перфекционистка е. Детенцето й е най-голямото ангелче – нежно, красиво и умно.

Кака номер 2 е моят най-близък човек на планетата Земя и всички останали планети от галактиката. Аз съм нейно бледо копие. Тя е истинска фурия. Тя е емоция, смях, купон, избухване. Противно на скучната си счетоводителска професия е повече от лудя, щура, дива и неуморима. Вечно е весела, раздаваща се, вилнееща. Тя е ураган от емоции. И все хубави. Тя дава най-мъдрите съвети, най-адекватните коментари и прави най-добрите заключения. Тя е моят разум, моят съветник, моето гуру.

37373441_10212554315913024_5768338904721653760_n

 

 

Остана само БАБА БУБА. Моята малка сладка баба, която на 84 години не спира да готви, чисти и задоволява нуждите на всичките си деца, внуци и правнуци. Постоянно ме кара да ям и не разбира какво значи диета. „Хапни си, бабе!“ са думите без, които ще умре, а задоволството от приятно угоените внуци е най-големият подарък, който може да получи. Страст, разбира се, са индийските сериали, гледащи се ежедневно естествено усилени до край.

И така, приятели, това е моето голямо щуро семейство! Добре дошли в моя свят.

 

 

Публикувано от Piralkova Travels

пътешественик, мечтател и детски учител, лудо влюбен в живота и цветовете на света

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: