Много нации, един хотел

Предавания като Big Brother показват какво ще стане ако съберем известно количество разнородни по интереси, вид и умствен потенциал индивиди на едно място. Всеки отделен дом рисува картина на съжителството между различни по възраст и светоглед    човеци, чиито ежедневия се различават коренно помежду си. А работата ми като аниматор в All inclusive-н хотел на морето ми предоставя страхотната възможност да добия представа какво ще се случи ако се съберат накуп 500 човека и техни жалки подобия, които просто са…на курорт.

 

Да ти се налага да работиш с 10 различни нации, които нямат абсолютно нищо общо една с друга е колкото интересно, толкова и дразнещо. Хубаво е да виждаш „как го правят“ едните и другите, но е безумно изтощително да се опитваш да се харесаш на всички или поне да им угодиш. Полезно е да комуникираш на няколко езика с хора, които ги говорят откакто са се родили, но е невъзможно да обясниш на човек, който дори не иска да те чуе, каквото и да било. Вълнуващо е да взимаш по-малко от всичко ново, различно, чуждо, но е трудно да се опитваш да даваш на „другите“ от себе си, от своята култура и енергия, когато те не са способни дори да те разберат.

 

В началото си мислиш: „Как ще се справя с толкова различни хора? Притеснявам се от чужденците. Как ли ще ме приемат?“ А после се оказва, че комуникацията с чуждоземците е лека и интересна, а тази със сънародниците – тежка и изтощителна. Разбираш, че всъщност колкото по-далечен си някому, толкова по-интригуващ си за него, а ако си като него по говор и манталитет – не си нищо интересно. Нищо, което може да ги впечатли. Езиковата бариера се оказва най-малката пречка при разговор, защото ако някой иска да те чуе, ще го направи със знак, мимика, жест. А тези, които говорят на твоя език – нито ще се опитат да те чуят, нито да те слушат. Ще те потърсят само ако си им нужен и ще направят всичко възможно да се изгаврят с теб, защото не намират друг начин за забавление и развлечение.

 

Не искам да слагам под общи знаменатели, да давам етикети на хората или да казвам, че всички са еднакви. Просто защото това не е така. Но не мога да си изкривя душата пред факта, че българите се надушват от километри. Чуват се отдалече, различават се коренно от западноевропейците по маниери и винаги ако има проблем – от тях ще идва. Понякога ме хваща срам. И яд, защото знам, че не всички са такива. Защото познавам толкова много възпитани, интелигентни и прекрасни българи, които се различават драстично от представителната извадка, която за съжаление е повече от непредставителна. Но все пак в All inclusive-ните хотелчета ходят средните класи на всички нации. Разликата, обаче е, в това, че средната класа на западноевропееца е висока, а тази на източноевропееца – повече от ниска.

 

И тук идва моментът, в който искам да ви представя своите впечатления от различните хора, идващи от различните държави, почивайки в еднаквото място, което ги провокира да бъдат не друго – а само и единствено най-чистата форма на себе си. Защото когато човек работи му се налага да представя една по-изискана, фалшива и престорена своя версия, която почти винаги не отговаря на действителността. А на почивка всеки отива, за да бъде далеч от всичките преструвки, неестествени маниери и дружелюбни действия, които го ограничават и потискат. Нормалният човек иска да си отдъхне, да не мисли излишно, да релаксира. И нека видим как го прави!

 

Започвам, разбира се, с най-голямата масовка туристи в българските черноморски хотели и това са…та да да дам – директно от Обединеното кралство многоуважаемите последователи на кралицата – изисканите англичани, редом с шотландците и хората от Уелс. Които, да отбележим – са отделни индивиди и не искат да имат нищо общо с англичаните, защото те са по-различни и изискани от тях! Пълна заблуда. Всичките са еднакво тъпи, ограничени и плоски. А тези, които правят изключение са единици. Англоговорящите са най-елементарната нация. Те на говорят друг език освен родния си, просто защото цял свят говори английски и на тях не им е необходимо да си правят труда да учат какъвто и да било друг език. И си го признават. Не се притесняват или срамуват от този факт, или от това, че са мързеливи. Тях просто ги мързи да правят каквото и да било. Да учат, да работят, да спортуват. Защото нищо от изреденото не е от първа необходимост. Обръща се внимание само на безконечното ядене, което наподобява символичен ритуал на блаженство, приличащо по-скоро на плюскането на свинете в селската кочина, които поглъщат с наслада всякакви лайна.

 

Неслучайно средностатистическата англичанка е 300-литров тюлен, който едвам ходи, но не се смущава да обуе къси гащенца, врязващи се в задните й части и еротично подчертаващи целулитните й баджаци. Англичаните на почивка обичат да пият. Не, извинете, те не пият – те се наливат с литри долнопробен алкохол, който ги кара да повръщат часове наред. Това обаче не е от значение – важното е да има купон, да се пие и да има махмурлук на следващия ден, което е и доказателство за това, колко готино си изкарват. Къде? На 10-дневната почивка в една от най-бедните източноевропейски страни, за която са платили нищожна в сравнение със заплатите си сума пари, за да плюскат като прасета, да се наливат като казаци и да лежат като тюлени около басейна. Нищо, че морето е на 50 метра от тях. Няма значение също, че България е страна, пълна с природни и исторически забележителности, които са на всяка крачка, особено по Черноморието. Особено по южното. Същинско райско кътче, което е пренебрегвано от английското безхаберие и жажда за „истинска ваканция“.

 

Да надникнем и в строгите редове на стриктните немски представители. Сухи, студени и странни са епитети, които вкоренените стереотипи за германското съсловие са им лепнали от години. И бих се съгласила. Донякъде. Защото е неоспорим факт, че германските туристи са най-трудни за спечелване. Но спечелиш ли ги веднъж – са ти верни докрай. Немците искат малко, но държат на него. Да говориш, макар и малко на техния език и да ги поздравяваш с Guten tag е напълно достатъчно условие, за да ги спечелиш на своя страна. Немците са студени, но само в началото. Държат се по-дръпнато и недоверчиво, защото не те познават. Което е напълно нормално и разбираемо. Допуснат ли те до себе си обаче, виждаш колко душевни, готини и свежи могат да бъдат. Основният проблем, че повечето хора се плашат от първоначалното им темерутско държание.

 

Германците са най-стриктните туристи. Най-точните, най-възпитаните и най-интелЕгентните. Те не биха излъгали, не биха се скaтали, не биха посмели да бъдат нагли. Както всички останали туристи. Германците знаят какво е поведение в ресторант. Те не биха посмели да прередят, не биха си позволили да говорят на висок тон и дори да изцапат мястото, на което се хранят. Германците не вдигат излишен шум, не се правят на интересни и не мързелуват, дори когато са на почивка. Те просто продължават да бъдат стриктни и прагматични във ваканционното си ежедневие. Германците пият много бира. Понякога целодневно. Но рядко можеш да видиш пиян на куче немец, които не знае какво се случва и крещи неадекватно около басейна подобно на пияните англичани.

 

Немските родители са може би най-добрият сорт родители. Те отиват на почивка с и заради своите деца и не търсят всячески начин да се отърват от досадните си чада, както правят за съжаление повечето туристи. Немските родители добре знаят какво е възпитание – те са строги, но справедливи, ограничаващи, но възнаграждаващи, стриктни, но грижовни. Немските родители се интересуват какво точно правят децата им в детския клуб, защо го правят и как го правят. За тях има значение къде са децата им и защо  са там. Ето защо немските деца са и най-умните, най-послушни и най-сладки създания на фона на останалите разлигавени дечурлига.

 

Продължаваме напред. Дойде време и за поляците. Ах, тези поляци! Впечатляващи с купонджийския си манталитет и балканската душевност, те определено са едни от най-колоритните индивиди. Шумни, щури и невъздържани, поляците правят впечатление отдалеч. Възпитанието и добрите маниери са им непонятни понятия.  А говоренето на чужди езици определено не им е силата. Поляците са простички създанийца с големи души. Елементарни са, но са готини. Благодарни са дори за най-малкото, което направиш за тях. Знаят как да се забавляват и го правят постоянно. Не се свенят да влязат в Детски клуб с пеленачетата си, оставяйки ги да си лазят на воля, докато те играят карти и пият биричка. Не смятат, че е странно да викат и да разливат спиртните си аперитиви в единственото пространство строго фиксирано за деца и бебета в рамките на хотела. Полските туристи са свежи, усмихнати и позитивни. Тези от тях, които имат малко по-високо ниво на интелигентност, всъщност са доста адекватни и определено правят впечатление с готино чувство за хумор. Но останалите…те просто са примитивни, простовати и неконтролируеми. Абе, поляците са си поляци!

 

Дойде ред и на скандинавците. А.к.а всички шведи, норвежци, финландци и датчани, чиито цвят на кожите е безумно блед, а косите им – платинено руси. Има нещо адски особено в тяхната визия, което едновременно отблъсква и привлича. Скандинавците говорят на най-странно звучащите езици, но всички от тях знаят перфектно английски. Те са студени и странни като германците, лесни за анимация като англичаните и особени както само те си знаят. Скандинавците не правят излишни проблеми, не вдигат силен шум и не смущават околните с присъствието си. Те са незабележими и безлични от една страна и впечатляващи и интересни от друга. Биха си говорили с теб, но не биха те заговорили. По-скоро не биха помолили за услуга и в никакъв случай не биха направили така, че да изглеждат жалки и нагли в чуждите очи. Скандинавците са особняци, които могат да те вбесят с безкрайния си непукизъм, както и да те впечатлят с неочакваната си сантименталност. Те са интелигентна, но студена нация, която определено може да остане незабелязана на фона на гореизброените.

 

Последното място, но не и по значение е отредено на драгите ми сънародници. Видиш ли българин в хотел с чужденци, можеш да го познаеш само по миризмата. Или облеклото. Да срещнеш възпитан, стилен и адекватен български турист е рядкост, на която малко хора имат честта да се зарадват. А случи ли ти се – радвай се, защото е чудо! Българският турист в Аll inclusive-н хотел е един път! За него обноски от каквото и да е естество, добри маниери и съобразяване с другите са неща, за които дори не си е и помислял. Той крещи, мляска и псува в ресторанта. Мисли си, че е най-важният и велик на света и затова гледа на чужденците като на жалки човешки подобия. Българският турист в повечето случаи е неконтролируем, невъзпитан и невъздържан. Ако не е такъв – ще бъде културен, въздържан и консервативен човечец, умиращ от срам при срещата си с останалите българи, които пръскат селяния в рамките на хотела, който обитават временно.

 

За другите нации бих отбелязала само най-важното. А именно следното: Румънците са най-големите селяни и простаци, които искат само манеле а.к.а румънска чалга, ядене и пиене на корем и са доволни. Французите са смахнати, странни и особени индивиди, които дори да те разберат на друг език, не биха ти отговорили ако не им бонжурстваш. Белгийците са най-свежите, но и най-неадекватни хора, впечатляващи с интересен темперамент и прекомерна позитивност. Но и единствените, които биха те потресли със нелогично и неадекватно поведение и постъпки. А руснаците- тях дори не искам да ги коментирам.

 

По едно обаче всички туристи в хотелите All inclusive си приличат – обичат да лежат и ядат. А яденето е като за последно! Докато са на почивка туристите грабят от живота (и от блок масата) с пълни шепи. За тях почивката се изразява около 90 процента в тези две първо-сигнални потребности и почти нищо друго няма значение. Идват да гледат шоу програмите, които аниматорите им представяме вечер, защото искат разнообразие, но обикновено все са недоволни. Кусур на всичко могат да намерят. Рядко са доволни и благодарни. Но когато са – е доста приятно.

 

Наблюдавайки ги си мисля едно – не искам никога да предоставя подобна почивка на мен или семейството си. Никога. А вие?

 

Публикувано от Piralkova Travels

пътешественик, мечтател и начален учител, лудо влюбен в живота и цветовете на света

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: