Мароканско приключение в 6 дни и 6 града

Различно, екзотично и шеметно – Мароко грабва на първата секунда от срещата ви. То отвежда в един далечен, пъстър и разтърсващ свят от цветове и емоции, потапяйки в дебрите на арабската култура. Мароко определено е място, което трудно оставя безразличие у посетителите си благодарение на своя ярък темперамент, дивашки пазари и разтърсващи миризми.

IMG_3861

Да видиш 6 марокански града в рамките на 6 дни си е истинско предизвикателство, което обаче определено си заслужава. Градовете Фес, Маракеш, Танжер, Рабат и Шефшауен са основни опорни точки на пътешествието ни, а Сахара – нашият кулминационен екстаз. Тръгваме в камерен състав – моя милост Пиралкова заедно с двойка приятели. И много вълнение от предстоящата ни среща с нов континент от третия свят.

P1100640

P1100713

P1100659

Първа спирка – Фес. Едно шеметно начало на мароканското ни приключение. Цветен, динамичен и мистериозен, градът впечатлява най-вече със своята Медина сиреч „старият град“. Това е историческият център  на традиционната търговия и занаяти, където гъсто разположени ориенталски пазари  на име сукове се преплитат с жилищни квартали с криволичещи улички. Миризмата, която се носи е непоносимо силна и натрапчива и обезателно е едно от първите неща, които правят впечатление. Динамиката, бързината и шумът на пазарите  не остават по-назад. Те просто те грабват и те потапят в един шармантен и забързан свят на пазарлък, цигания, багри и неописуема шумотевица.

P1100127

P1100192Медината те посреща с натоварени магарета, които се бутат в сергиите, търговци, които са готови да се пазарят с теб до припадък, хора, които обезглавяват най-безпардонно кокошки в непосредствена близост до минувачите и агнешки глави, които висят примамливо до магазина за лакомства. Фес е градът, който ще запомня с най-нелепите кафенета, в които привилегията да седят имат само представителите на мъжкия пол и градът, където не можеш да направиш 5 крачки без да ти предложат хашиш поне веднъж.

P1100322

_MG_3578.JPGДен 2 – ставаме в ранни зори, че ни чака дълъг път. Сахара но зове, но докато я стигнем ще минем през какво ли не. Пътуваме с кола, придружени от трима местни – Абдул, Мохамед и Ибрахим. Потегляме с ритмите на арабска чалга, прекосяваме почти цялото Мароко, спираме да пием черен чай при братовчеда на Мохамед, който върти съмнителен крайпътен бизнес, виждаме Оазис за сефте в живота ни, прекачваме се на джип и стигаме до Мерзуга – най-близкото градче до Сахара. Прекарваме нощта в пустинята, след като сме яздили камили около час, за да достигнем лагера. А там ни очаква щура нощ край лагерния огън, шамански танци с канадци и безброй незабравими спомени.

P1100473.JPGДен 3 – 5:38 сутринта за пръв път се качвам на snowboard, но за да го карам на пясък. 6:00 скачаме на камилите и се връщаме обратно в Мерзуга. По пътя вятърът брули лицата ни злокобно, а слюнките на камилите придружени от изхвръкнали песъчинци се разбиват в лицата ни. Закусваме набързо и отпрашваме към следващата станция. Накачулваме се в съмнителна маршрутка с още 10-ина пътешественика и започваме едно 12-часове молене на Господ, породено от безумното каране на шофьора ни. Да изпреварва от дясно и да влиза в насрещното му бяха коронния номер, но все пак ни закара живи в Маракеш. Същата цигания като във Фес, само дето тук успяхме да се докоснем и до чудото на коритата за обработка и оцветяване на кожи, което е най-голямата воня и културен шок за сетивата, което може да си причиниш. Неслучайно на входа ти дават стръкче мента, за да не вънеш обяда си.

P1100749P1100792

Ден 4 – Рабат ни зове, затова хващаме влак и отиваме да видим как е столицата. Железопътното ни пътешествие може да се сравни с такова в БДЖ, а главният марокански град за първи път ни докосва до цивилизацията, показвайки ни една по-различна страна от Мароко. Тук определено за пръв път вдишваме глътка чист въздух, виждаме жена полицай и момиче без забрадка. Рабат впечатлява с панорамната си гледка към Океана, площада с кулата Тур Хасаан и Мавзолеят на Мохамед пети. Но е време да потеглим и към най-интересното място в цяло Мароко.

P1100883P1100933P1100969P1110034

Ден 5 – Събуждаме се в рая. Наричат го Шефшауен, но е по-известен като Синия град. Най-прекрасното и романтично красиво място, което съм посещавала. Сините варовикови сгради го правят изключително очарователен, а атмосферата по калдъръмените му стръмни улички с гледка към планината е неописуема. Дори натрапчивите мюсюлмански молитви, кънтящи из града, не могат да нарушат неговото очарование и романтика. А берберските баби, които продават венци от жълти китки са щипката магия, която прави картинката пълна. Три думи за Шефшауен – изкуство, спокойствие, красота. Обвити в романтиката и аромата на щастие.

P1110112P1110211P1110241

Ден 6 – Споделяме 7 местно такси с две непознати американки и се отправяме към последната си точка – Танжер. Градът, който е разделен от Европа единствено от Гибралтар. И може би точно защото е по-близо до нас, тук се усеща по-модерно влияние. Тук чарът от динамиката на медината, миризмата на пазарите и постоянното случване е оставила място на по-разчупена архитектура, по-модерно облекло и по-европейско светоусещане. Но това няма никакво значение, защото ние запомняме Мароко точно с другото. Онова дивото, странното и различно случване на живота. Носещо полъха на безброй натрапчиви миризми, цвета на хиляди ярки емоции и пъстротата от чувства, идващи от един вълнуващ свят. Свят на контрасти, темперамент и динамика. По Марокански.

P1100860

P1100402.JPG

Публикувано от Piralkova Travels

пътешественик, мечтател и детски учител, лудо влюбен в живота и цветовете на света

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: