Eгипет от А до Я

Египет…пъстра феерия от емоции и контрасти, които не могат да те оставят безразличен. Не просто държава, а цяла вселена от цветове, мириси и нюанси на живота, отвеждащи те в бурно и дивашко приключение, спиращо дъха. Не само приключение по вода и земя, но и пътешествие към древните египетски мистерии и феномени, които оставят едни от най-интересните исторически следи.

Къде ще ви отведа? На едноседмично пътешествие от Хургада и Луксор през Едфу и Ком Омбо до Асуан и Кайро. Отиваме в североизточната част на Африка с населени места, съсредоточени предимно край течението на река Нил. Ще се потопим в Червено море и ще вкусим от арабската кухня. Ще се пазарим с местните и ще се возим на круиз. Ще взимаме с пълни шепи, от всичко, което ни е поднесено.

Египет има най-дългата история от която и да е било модерна държава. Тя е страна на древна цивилизация, датираща от над 5000 години. Историята на Египет впечатлява със своите богове, владетели, храмове и гробници, които оставят своя отпечатък върху цялата човешка цивилизация.

Започваме нашето пътешествие от египетската перла – Хургада. Курортен град в Египет, административен център на мухафаза Червено море. В миналото курортът е бил малко рибарско селище, но сега със своите чисти брегове и рифове се нарежда сред най-добрите египетски курорти. С повече от 20 км плажна ивица изпъстрена с много хотели, Хургада предлага атракции като гмуркане с акваланг, уиндсърфинг и пустинни сафарита.

Прекарваме там два дни, наслаждавайки се на морските прегръдки и слънчевите милувки и на третия ден истинското приключение започва. Събуждаме се в 4 през нощта, за да потеглим към следващата дестинация – Луксор. Древната столица на египетските фараони. Мястото, където е бил древният град Тива. По пътя спираме близо до бедунско селище и виждаме забулени жени и просещи дечица и чуваме интересна история.

Когато бедуин тръгне да си търси жена, отива да я огледа хубаво до нейния дом. За няколкото секунди преди той да влезе вътре, девойката има шанса да зърне лицето му през пионката и да прецени дали го харесва. След което е длъжна да му направи чай. Ако е харесала мъжа, чаят ще е сладък. Ако ли пък не – горчив. От негова страна важи нещо сходно – ако девойката му се е понравила, той ще изпие много бързо горещия чай, за да покаже своите симпатии. След което преговорите за цената на бъдещата булка с нейния баща и бедуина започват. 12 камили са хубава девойка, по-малко – за по-грозна.

Продължаваме напред. След няколко часа път с рейс, достигаме Луксор. Посещаваме Луксорския храм Карнак – известен със своите древноегипетски останки. Това е най-голямото религиозно средище в Древен Египет, което се състои от многобройни паметници, разпределени в 3 групи сгради, всяка оградена от стена. По залез слънце отиваме до друг храм – този на царица Хатшепсут – единствената жена-фараон. Впечатленията и от двата храма са огромни. Всичко е толкова изумително, че не ти остават думи да го опишеш.

Вечерта се настаняваме в круизния кораб, който ще бъде наш дом в следващите 3 дни. Да плаваш с круиз е хубаво, да плаваш по река Нил е неописуемо. Комбинацията от сините води на реката с ярката зеленина край нея е дъхоспираща. А залезът на палубата най-хубавият завършек на деня.

Ден 4. Ставаме отново много рано, за да потеглим към следващата интересна дестинация. Днес е ред на Долината на царете с изключително красивите 62 гробници, от които ние успяваме да посетим едва 2. Но това ни стига. Защото самата идея къде си и какво ти се случва те държи буден и жив. В пълния смисъл на тези думи.

Качваме се отново на кораба и потегляме напред. Продължаваме към град Едфу. Първото място, което ни сблъска с тоталната мизерия, в която живеят египтяните. По улиците се разхождат коне и магарета, а вонята от тях е непоносимо силна. Целият град е в строеж, от който се вдига брутален пясък и мръсотия във въздуха. Хората са изключително бедни и живеят в немотия. В такива моменти само можем да сме благодарни колко много имаме и какви късметлии сме всъщност.

Да се върнем към историята. За нас има изненада – от кораба до храма на Хор ще стигнем не как да е, а с карети с коне. Качваме се, а каретките, които са пред разпад, започвам яко да се клатят, понеже конете препускат като на състезание. Това, есетствено, прави нашето приключение още по-незабравимо и колоритно, а тътенът от смеха ни екне до края на деня.

Ден 5. Отново се будим по тъмно, за да се събудим на ново място. Акустирали сме в град Ком Омбо. Движим се все по-на юг, за да достигнем следващата си цел – Асуан. Ком Омбо е египетски култов комплекс, изграден през елинския период и продължил да съществува през римската епоха. На около 50 километра от Асуан се намира и храмът Ком Омбо, наречен на Бога на Крокодилите – Собек, и бога на Соколите – Херу-Ур.

Вечерта се качваме на палубата, за да се насладим на плаването на кораба и да се сбогуваме с отминалия ден и изведнъж чуваме “Holaaaa, Holaaa!!!”. Надвесваме се надолу и виждаме местен, който ни заговаря, искайки да ни продаде нещо. По-важното е, че е в лодка във водата. Изведнъж, напълно без да очакваме, някаква торба с дрехи долита и се стоварва пред нас. Търговците са толкова изобретателни, че по този начин търгуват с туристите. Определено едно от най-забавните и същевременно най-тъжни неща, които са ми се случвали.

Следваща спирка Асуан. Обиколката ще започне от Високата стена (High Dam) на язовир „Насър“. Високата стена е разположена на 7,3 km над завършената през 1902 година и неколкократно реконструирана Ниска стена. Основното предназначение на Асуанските язовирни стени е да ограничат язовира, чрез който да се регулира неравномерното течение на река Нил.

Програмата продължава с Храма на Изида (Philae Temple). Първоначално той се е намирал на остров Филае, който днес е залят от водите на язовир Насър. Храмът е спасен и пренесен на остров Агилика, благодарение на мащабната спасителна операция на ЮНЕСКО. Определено едно от най-красивите места, които някога съм посещавала. Комбинацията от древните египетски останки заедно с водите около острова и палмовите дървета, които го заобикалят, несъмнено те карат да не искаш да си тръгваш.

Но трябва, защото ни чака полет до Кайро, който за малко не изпускаме. Следва да завършим пътешествието си с най-емблематичното нещо за Египет, а именно пирамидите в Гиза. За тях само ще кажа, че енергията, която имат и емоцията, която изживяваш там са наистина неописуеми и адски зареждащи.

Приключението ни приключва, а ние дори не можем да осъзнаем какво сме преживели. Този изцяло нов свят на контрасти и емоции, до който се докоснахме дълго ще ни държи в екстаз към живота. Немотията, в която живеят местните, начинът, по който ти продават сувенири и се пазарят до последно, екзотичната арабска кухня, задължителните бакшиши, които оставяш на всеки и какво ли още не са нещата, които ще ме накарат никога да не забравя Египет. А на вас хора мога да Ви кажа само едно – стягайте багажа и отивайте на приключение!

Вашият коментар

Пътеписи от 5 континента.

Идеи за пътешествия из България.

Маршрути за планински преходи и разходки.

Зад блога седи Ивелина Пиралкова – страстен пътешественик, който иска да ви вдъхнови да пътувате повече и да мечтаете по-смело.

КАТЕГОРИИ