Уикенд в австрийската красавица Виена

Топ 5 забележителности за 2 дни препускане из австрийската столица

Далечната 2018 година бях приета по програмата Еразъм да прекарам един семестър от магистратурата си във Виена. Поради независещи от мен обстоятелства не успях да замина и да прекарам своята мечтана зимна приказна в прекрасната австрийска столица. Но оттогава все си търся повод да я посетя. И ето – лято 2023 бе моят момент! За моя изненада успях да навия цялото си семейство да дойде с мен и да си организираме първото семейно приключение зад граница.

Пътуването беше адски специално и сантиментално за мен, не само защото за пръв път пътувах в чужбина със семейството си, а и защото това беше първият самолетен полет в живота на мама! За мен пък се оказа юбилеен полет номер 50, което съвсем ме жегна и развълнува.

Нашето виенско пътешествие

Бяхме в интересен състав, съдържащ цели 3 поколения в себе си – gen Х (родителите ми), gen Y (аз, брат ми и приятелката му) и разбира се ярък представител на gen Z в лицето на малката ми сестра. Факт е, че всеки имаше различен стил на туризъм, различно темпо на придвижване и различна представа какво да се посети, но щом не се избихме помежду си – считам мисията за успешна! Настанихме се в приятен апартамент, сравнително близо до централната част на града и се насладихме на 2 чудесни и доста интензивни дни из виенските улици.

Малко повече за Виена

Кацаме в Централна Европа и красавицата Австрия, за да посетим небезизвестната й столица. Виена е и най-големият град в страната, разположена гордо на двата бряга на река Дунав. Аристократична, изискана и изключително артистична, Виена грабва със своята забележителна архитектура, изискан блясък и полъх на изкуство. Тя предплита умело в себе си интересната история, модерното излъчване и изискания си дух. В Нойбау има много барове, заведения и магазини, а най-старите и централни квартали на града са разположени в рамките на Рингщрасе – главната улица, която обикаля града. Виена е най -красива е през зимата, когато целият град блести тържествено заради известните Коледни пазари и празничната украса, която прави столицата още по-бляскава и приказна.

Моите топ 5 забележителности във Виена

Тъй като имахме само 2 дни в града, трябваше да се спрем на конкретни места, на които да се насладим, защото е напълно невъзможно за толкова малко време да разгледаш всичко. Избрахме дворците Белведере и Шьонбрун, увеселителния парк Пратера, както и зоологическата и ботаническата градина за места, които ще разгледаме на спокойствие. Успяхме да минем на бърза разходка в историческата част на Виена, наслаждавайки се на част от сградите „символи на града“ – Виенската опера, двореца Хофбург и катедралите „Свети Стефан“ и „Карлскирхе“, макар и само отвън.

Дворецът Белведере (Belvedere palace)

Дворецът Белведере е може би една от най-знаковите за града атракции и място, което не бива да се изпуска с лека ръка. Представлява бароков комплекс, построен от принц Евгений Савойски, който се състои от две части – Горен и Долен Белведере. Може да закупите билети само за една от тях или за двете накуп, като комбо билетът струва 25 евро. И двете части са построени от един от най-важните австрийски архитекти – Йохан Лукас фон Хилдебранд, творящ в стил барок.

Дворецът Белведере е изключително красив, изискан и аристократичен и определено си заслужава да се разгледа отвътре. В Белведере има оранжерии и картинна галерия, в която могат да бъдат видени картини на Густав Климт и Егон Шиле, както и скулптори на Джовани Станети. Градините на двореца Белведере пък са изключително красиви, като по средата им е разположен кръгъл воден басейн.

Дворецът Шьонбрун (Schloss Schönbrunn)

Дворецът Шьонбрун е другата основна забележителност във Виена. Построен е между 1696 и 1712 година по нареждане на император Леополд I, като по-късно Мария Тереза го преобразува в стил рококо. В двореца има цели 1441 стаи в този стил. Бил е лятна резиденция на Хабсбургите. Tам се намира най-старата в света и единствена барокова зоологическа градина, за която ще ви разкажа след малко.

Градините на Шьонбрун са наистина прекрасни – обширни, подредени, с много цветя и зеленина, а ако искаш да видиш двореца от панорамна гледка трябва да повървиш малко по не особено голям наклон, стигайки фонтан и арка – част от градините, но разположени по-нависоко. Входът е под 20 евро, а опашките пред касите са доста големи и обикновено можеш да вземеш билет едва за след няколко часа, тъй като в двореца се пускат само определен брой туристи едновременно.

Ботаническата градина (Botanischer garten)

Определено най-красивата ботаническа градина, която съм виждала е тази във Виена! Беше толкова приказно и завладяващо вътре, че просто не исках да си тръгвам. Ярки и пъстри цветя, буйна екзотична растителност и пърхащи край теб прекрасни пеперуди. Намира се в градините на двореца Шьонбрун в непосредствена близост до Зоологическата градина. Може да се разгледа цялата за половин – един час, а входът не беше много фрапиращ като цена.

Ботаническата градина е основана през 1754, когато императрица Мария Тереза решава да създаде градина с лечебни растения във Виена – „Hortus Medicus“. Организацията на градината и по-нататъшните грижи за растенията, изискващи професионален опит, са поверени на Николай фон Жакен. В продължение на много векове флоралните колекции служат като база за обучение на бъдещи лекари, фармацевти и химици.

Зоологическа градина (Tiergarten Schönbrunn)

Разпростира се на площ от 17 хектара и е единствената барокова зоологическа градина в света. Тя е дом на близо 8 000 вида обитатели от над 700 животински вида. Включена е в Списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Разнообразието от животинки наистина е голямо – слонове, носорози, бели мечки, тапири, зебри, маймуни, хипопотами, жирафи, пингвини, тюлени, риби, влечуги и птици. Традиционни за зоологическата градина са гигантските панди, които по принцип се срещат доста рядко.

Най-хубавото в зоологическата градина е, че за всички животни са пресъздадени в максимална степен условията от естествените им местообитания, за да могат да се чувстват като у дома си. Цялата градина е осеяна с множество статуи на различни животни, а почти навсякъде има и детски площадки за игра. Ако решите да я посетите, ви съветвам да си отделите поне 2-3 часа, защото е доста голяма. Също е хубаво да съчетаете разходката си с двореца Шьонбрун и Ботаническата градина, тъй като трите атракции са в непосредствена близост и така ще спестите доста време. Входът за възрастни е 27 евро, а за деца – 15,50 евро.

Увеселителният парк „Пратер“ (Wurstelprater)

Вурстелпратер или наричаният накратко Пратер, е увеселителен парк, намиращ се в обществения виенски парк Пратер. В него се намира легендарното Гигантско виенско колело Ризенрад – един от символите на австрийската столица. Там можете да намерите богато разнообразие от свевъзможни атракциони, увеселителни влакчета, люлки и какви ли не забавления за деца и възрастни, като всеки от тях се заплаща отделно. Цените са доста приемливи – повечето струват от 5 до 10 евро. Увеселителният парк работи от март до октомври, но Виенското колело е отворено за туристи целогодишно.

Талисманът на Пратера е 9-метрова статуя на китаец, който се намира близо до виенското колело. Ако сте почитатели на адреналина и искате да се възползвате от възможно най-много атракциони е хубаво да си отделите поне няколко часа, защото обикновено има големи опашки пред всяка атракция. Имайте предвид, че в парка е доооста шумно и пълно с родители с превъзбудени деца, както и пияни групи мъже и жени, които си празнуват моминското или ергенското парти, което явно е доста популярно напоследък.

Други известни забележителности във Виена са:

  • Музеят Албертина
  • Къщaта Хундертвасерхаус
  • Музеят на изящните изкуства
  • Природонаучният музей
  • Австрийският парламент
  • Виенската опера
  • Кметството

Определено Виена е една от европейските столици, които не бива да се изпуска. Отделете си обаче поне 3-4 дни и имайте предвид, че цените по заведенията, забележителностите и хотелите са доста по-високи от повечето европейки градове. И все пак – заслужава си напълно 🙂

Вашият коментар

Пътеписи от 5 континента.

Идеи за пътешествия из България.

Маршрути за планински преходи и разходки.

Зад блога седи Ивелина Пиралкова – страстен пътешественик, който иска да ви вдъхнови да пътувате повече и да мечтаете по-смело.

КАТЕГОРИИ